30 de ani de liberalism vâlcean

PNL Vâlcea a celebrat pe data de 14 februarie 30 de ani de la reînființarea Partidului Național Liberal în județul Vâlcea.

Filiala PNL Vâlcea este printre puținele filiale din România care au marcat un eveniment de acest fel, a subliniat vicepreședintele regional, Gigel Știrbu.

Imagine

Într- o atmosferă de gală, cu invitați, premii și o lansare de carte, PNL Vâlcea a sărbătorit acest eveniment festiv alături de membri și cei care îmbrățișează liberalismul.

Imagine

Evenimentul a fost conceput ca un omagiu adus fondatorilor, gânditorilor și oamenilor de acțiune care și-au asumat valorile și principiile liberale.

Prezent a fost și Emil Vețeleanu în vârstă de 101 ani, acum.

Imagine

Evenimentul a avut loc în prezența președintelui filialei Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a vicepreședintelui regional, Gigel Știrbu, a lui Adrian Miuțescu, președinte PNL Argeș, a doctorului inginer Nicolae Jivan, membru fondator al PNL Vâlcea și a senatorului Romulus Bulacu.

Președintele filialei PNL Argeș a oferit în dar președintelui PNL Vâlcea copiile unor procese verbale ce datează din anii 1932- 1938.

Imagine

Cu acest prilej a fost lansat și volumul intitulat „Cronica Liberalismului Vâlcean”, semnat de profesor dr. Sorin Oane.

Imagine

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult mai devreme, în perioada pașoptistă, momentul 1875 constituind doar instituționalizarea și coagularea unor grupări care existau deja pe scena politică. După 1866 liberalii au jucat practic rolul principal în procesul de modernizare a României.

Primul președinte al Partidului Național Liberal a fost Ion C. Brătianu. În 1877, în timpul guvernării liberale, România și-a proclamat independența.

Articolul precedentReacția Arhiepiscopiei Râmnicului în cazul preotului acuzat de enoriași
Articolul următorActivități educaționale, cu participare internațională, la Parohia Călimănești II