Premieră și aniversări pe scena Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea: „Furtuna” scrisă in anii 1600 de W. Shakespeare, 20 de ani de la înființarea teatrului vâlcean și ziua de naștere a managerului instituției.

Peste 500 de spectatori au fost alături duminica seara de trupa Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea la premiera spectacolului „Furtuna”.

Un text clasic, un basm care vorbește despre puterea imaginației și a iluziilor deopotrivă, o lume în care se regăsesc un duce detronat, ce devine magician, Prospero (Gabriel Popescu) și fiica acestuia, Miranda (interpretată de Iuliana Danciu).

„Furtuna”, în regia lui Aurel Palade a adus în fața publicului vâlcean o comedie a iluziilor, un test despre putere și răzbunare.

Prospero schimba prin puterile sale legea și chiar natura și emoțiile.

Pentru Prospero lucrează Ariel, (după numele căruia a fost inspirată denumirea teatrului vâlcean) interpretat cu ironie, tandrețe dar și dorința dureros de mare de libertate de către Cătălina Sima Getsck.

Iar scenograful Elena Cozlovschi și regizorul Aurel Palade propun un decor „ofertant” prin posibilitățile de utilizare, în special pentru Caliban, (interpretat de Alin Păiuș) care de fiecare dată dispare, spectaculos, intr- o mlaștină, spre amuzamentul publicului.

Costume: Maria Dore. Muzica: Alexandru Neș.

În rolul lui Ferdinand se remarcă prin naturalețe și umor tânărul actor vâlcean Adi Gheo care urcă, pentru prima dată in cariera sa, pe scena teatrului din orașul natal, așa cum el însuși declară:”Mi- am dorit mult să fac parte dintr- un spectacol montat în orașul meu natal!”.

Roluri speciale propun și
Dan Constantin, Emanuel Cristoiu și Radu Niculescu care reușește, spre încântarea publicului, un personaj plin de umor.

Alături le sunt Laur Drăgan, Roger Codoi, Alin Holcă și Ionuț Mocanu.

Iar Cornel Mihalache, cu rafinament și simplitate, îl aduce în fața publicului pe Alonso, regele Neapolelui.

Intervenții surpriză sunt oferite constant de spiritele si creaturile insulei, coordonate cu talent de tânărul coregraf Alice Safta.

Apariții care amintesc de fragilitatea dar și de forța peliculelor lui Tarantino și care aparțin actorilor: Mădălina Floroaica, Camelia Constantin, Julliet Attoh, Olimpia Deaconescu, Cleopatra Constantinescu, Georgiana Marin, Elisa Pîrvan, Victoria Zubenco.

Cu forță și încredere Gabriel Popescu îl prezintă pe Prospero care, refugiat în gânduri și studiu reușește în final, prin magie, într-un vis, să vadă o lume ideală.

Imaginea lui Shakespeare ii urmărește pana la final pe spectatori și actori deopotrivă, prin aparițiile lui Prospero. Gabriel Popescu reușește să definească astfel puterea și dorința de a modela oameni altfel.

După spectacol au fost oferite plachete Fondatorului Teatrului Ariel, Doina Migleczi, fostului primar al Ramnicului care a susținut înființarea teatrului vâlcean Sorin Zamfirescu și actualului edil Mircia Gutău.

„Nu voi fi un om obișnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar” crede Adi, tânărul care îl interpretează pe prințul Ferdinand. O convingere care ar putea fi mottoul evenimentului “Ariel 20”, din Râmnic.

 

Articolul precedentIkast, o nucă prea tare pentru S.C.M. Rm. Vâlcea !
Articolul următorConsiliul Judetean Valcea solicita bani pentru parcuri in Olanesti