În câteva zile ar putea fi deschis sezonul de schi la Obârșia Lotrului. În zonă stratul de zăpadă a depășit deja 40 de centimetri, după ninsorile din partea de nord a județului.
Prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat, și reprezentanții structurilor de intervenție vâlcene au participat marți la o ședință de lucru cu administratorii Domeniului Schiabil Transalpina, în vederea punerii la punct a măsurilor care trebuie luate pentru protecția și siguranța turiștilor pe pârtii și în afara acestora.
„Consider că cel mai important este să fie asigurată siguranța celor care vor ajunge în zonă. De aceea, am insistat ca înainte de deschiderea domeniului să se verifice foarte atent instalațiile din toate punctele de vedere – de la obținerea autorizațiilor și până la stabilirea în cel mai mic detaliu a ceea ce înseamnă intervenția în cazul unor evenimente neprevăzute. Pe partea de acces, am luat deja măsuri iar echipele de la Drumurile Naționale, Poliția Rutieră, Jandarmerie, Salvamont sunt pregătite pentru a interveni în caz de urgență. Rămâne ca și Primăria Voineasa și administratorul domeniului să-și îndeplinească atribuțiile asumate, pentru a putea deschide în condiții optime sezonul de schi”- Sebastian Fârtat.
Autoritățile locale din Voineasa și administratorii domeniului spun că, cel mai probabil, pe pârtiile de la Obârșie se va putea schia începând cu weekend-ul viitor.
Anul acesta vor fi deschise tronsonul telegondolă 2 și telescaunul, care nu au funcționat în ultimii ani, anunță prefectura Vâlcea.
Și tot din acest an la pârtiile de la Obârșia Lotrului se poate ajunge, pe lângă traseul obișnuit de pe Valea Oltului (DN 7) și Valea Lotrului (DN 7A) și șoseaua Transalpina (DN 67 C), pe sectorul de drum care tranzitează județele Alba și Vâlcea.
Acest traseu a rămas deschis și în sezonul rece la solicitarea prefecților celor două județe, însă circulația este permisă doar pe timpul zilei, în intervalul orar 08:00 – 18:00.
Pentru a asigura viabilitatea acestui sector de drum, drumarii de la SDN Vâlcea și SDN Alba au scos încă de ieri utilajele de deszăpezire și acționează pentru îndepărtarea omătului de pe carosabil. Circulația se desfășoară în condiții de iarnă, iar accesul este permis doar autovehiculelor cu masă de până la 7,5 tone, echipate corespunzător (cu anvelope de iarnă), spune reprezentantul Prefecturii, Sebastian Fîrtat.