Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ (zis Hozevitul), ocrotitorul bibliotecarilor valceni, praznuit astazi.

S-a născut pe 23 iulie 1913, în comuna Crăiniceni din judeţul Botoşani şi a primit la botez numele Ilie.

A urmat primii ani de şcoală în satul natal, apoi gimnaziul la Lipcani (Hotin) şi liceul la Cozmeni-Cernăuţi. A fost primit cu multă dragoste în viaţa monahală de stareţul Nicodim Munteanu, viitorul mitropolit al Moldovei şi apoi al doilea patriarh al României. După stagiul militar a devenit bibliotecarul Mănăstirii Neamţ, iar apoi a predat literatura română la seminarul de aici. La 8 aprilie 1936, noul stareţ, arhimandritul Valerie Moglan (viitor arhiereu vicar la Iaş), l-a tuns în monahism, primind potrivit pravilei călugărești un nou nume cel de Ioan.

Cu aprobarea mitropolitului Nicodim, în noiembrie 1936, tânărul monah s-a îndreptat, împreună cu alţi doi călugări, spre Ţara Sfântă.

În anul 1947 este hirotonit preot în Biserica Sfântului Mormânt şi este numit egumen la Schitul românesc cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, din Valea Iordanului, pe care îl va conduce până în anul 1952.

În noiembrie 1952, Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul, împreună cu ucenicul său Ioanichie, a intrat în obştea Mănăstirii Sfântul Gheorghe Hozevitul din Pustiul Hozevei.

În vara următoare se retrage într-o peşteră, numită Chilia Sfânta Ana, care ţinea de Mănăstirea „Sf. Gheorghe Hozevitul“.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în şedinţa din 20 iunie 1992, cu data de prăznuire în calendar pe 5 august.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris mai multe poeme, adunate într-o culegere intitulată „Hrana duhovnicească”, tipărite de către ucenicul sau, părintele Ioanichie Pârâială.

Articolul precedentProgramul va fi prelungit la sectia Pasapoarte, anunta prefectul Florian Marin
Articolul următorBrezoiul, din nou, in acorduri muzicale