Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat în anul 1992, prin Rezoluţia nr. 47/3, data de 3 decembrie ca fiind Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, ce marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).

Problematica persoanelor cu dizabilităţi la nivelul Primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea este gestionată de Direcţia de Asistenţă Socială, care conlucrează activ cu un număr important de asociaţii de profil, centre de zi pentru copii sau adulţi, printre care Asociaţia de Sprijin a Copiilor Handicapaţi Fizic – Romania, Societatea Natională Independentă a Persoanelor cu Handicap – Filiala Vâlcea, Asociaţia Surzilor, Asociaţia Nevăzătorilor, Asociaţia ”Soul to soul”, Centrul  “MARA”, Centrul Social de Urgenţă “Ioana” .

De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială gestionează 1500 de cazuri de persoane cu dizabilităţi grave, achitând lunar indemnizaţii şi/sau salariile asistenţilor personali în cuantum de peste 1.800.000 lei (adică peste 20 milioane lei pe întreg anul 2018).

Autorităţile locale mai suportă şi contravaloarea transportului local pe mijloacele de transport în comun ale SC ETA SA pentru peste 900 persoane deţinătore de certificate de handicap sau aparţinători ai persoanelor cu dizabilităţi accentuate sau grave, eliberează carduri de parcare, asigură rampe de acces, acordă scutirile de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru locuinţa de domiciliu sau autoturismul de familie.

Ziua de 3 decembrie a fost marcată prin evenimente specifice şi în cadrul Centrului de Servicii Terapeutice pentru Copilul cu Autism ”Mara”.

Cu această ocazie, primarul Mircia Gutău transmite tuturor persoanelor cu dizabilităţi din Râmnicu Vâlcea să aibă puterea de a înfrunta greutăţile vieţii, asigurându-i totodată că va sprijini orice iniţiativă menită să ducă la o integrare cât mai completă a acestora.

Articolul precedentȘofer sub influenţa băuturilor alcoolice, surprins de poliţiştii locali
Articolul următorTransalpina rămâne închisă