Săptamânal, echipa Salvamont Salvaspeo Vâlcea deruleaza activitati specifice: de preventie, patrulari, marcari si remarcari de trasee, asistenta la evenimente cu desfasurare in zona montana si actioneaza prompt in cazul alarmelor lansate direct sau prin serviciile specializate 112 si dispecerat 0-salvamont, pentru acordarea primului ajutor si transportul pesoanelor accidentate sau aflate in dificultate pe munte, în Masivul Buila Vânturarița și nu numai. 

Cea mai recenta actiune de acest gen este alarma din Masivul Buila Vânturarița, directionata prin sistemul de urgenta 112. Un turist care parcurgea, solitar, traseul turistic de creasta (banda rosie) a cazut intr-o zona de abrupt si a suferit traumatisme in zona craniana si la nivelul membrelor inferioare.

Alarma a fost incheiata prin predarea accidentatului catre serviciile de ambulanta SMURD, sambata, 25 august, la ora 13.

Interventia salvatorilor (pe traseele montane) a durat 19 ore si a insemnat un efort sustinut: urcare contra-cronometru pe cea mai rapida ruta, evaluarea starii accidentatului si acordarea primului ajutor, protejarea sa cu echipament adus de catre salvatori (geaca, pantaloni, caciula, folie supravietuire, casca, etc.), o retragere solicitanta cu transport si deplasare intr-o zona expusa (cu pasaje de abrupt, expuse si grohotisuri), montare de ateliere pentru tehnicile de lansare si traversare – totul analizat si adaptat la fata locului, iar mai mult de jumatate din timpul interventiei a fost pe timp de noapte.

La acestea s-au adaugat diferente mari de altitudine si distanta insemnata intre punctul de extragere a accidentatului si cel de acces auto (iar greutatea transportata fiind de aproximativ 140 kg – targa, accidentat si diverse echipamente).

La aceste 19 ore se adauga alte 3 ore cu deplasarea catre intrarea in traseu si retragerea ulterioara, (impreuna cu echipajul ambulantei SMURD) pe un drum forestier.

Membrii echipei din teren: Dan Pirnea, Vilcan Firmilian, Razvan Mincu, Damien Phulpin, Daniel Lera, Mircea Lera.

Echipa in stand-by: Denisa Pirnea, Cheran Marian, Straulea Marius, Emil Baluta.

Foto credit: Daniel Lera

Articolul precedentLa cabana Cheia începe o nouă ediţie a şcolii de alpinism a cercetaşilor
Articolul următorLa Râmnicu Vâlcea, toamna începe cu un concert Gheorghe Gheorghiu !